Tart még a farsangi szezon. És a farsang nem múlhat el fánk nélkül. A beignet nagyon hasonlít a mi szalagos farsangi fánkunkra. Csak nem szalagos, és gyakran párna alakúra szaggatják, ezért párnafánknak is nevezik.... Tovább »
Kitűnő kiállításokat csinálnak a franciák, különösen a tematikus múzeumaikat szeretem (mint pl. a legutóbb bemutatott kórházmúzeum). Most a Le Monde körképe alapján választottam néhány olyan időszakos tárlatot, amelyeket nagyon szívesen megnéznék az idén Franciaországban.... Tovább »
A Galette des rois a hagyomány szerint Vízkeresztkor kerül a franciák asztalára. Isteni mandulakrémes pitéről van szó, amit szívesen ennék bármikor.... Tovább »
A gourmet Burgundiában meglehetősen egyedi karácsonyi menüt szolgálnak fel. Nem biztos, hogy elcserélném a halászlével és a töltött káposztával, de egyszer szívesen végigkóstolnám.... Tovább »
Ezek a gyönyörű cserepek mindig ott vannak a burgundiai háztetőkön, de azt hiszem, nem véletlen, hogy éppen karácsonykor jutottak eszembe Színeik, csillogásuk illik az ünnep fényeihez. ... Tovább »
December 4-én, Szent Borbála (Sainte-Barbe, más nyelvekben Szent Barbara), a bányászok és a kézművesek védőszentjének napján három benedvesített vattával töltött csészealjba búzaszemeket vagy lencsét vetnek a provence-i hagyományok szerint.... Tovább »
Ismét fényárban úszik a francia főváros híres sugárútja, a Champs-Elysées. Idén Kalr Lagerfeld divatmogul szponzorálja a február elejéig tartó látványosságot.... Tovább »
Egy korábbi posztban azt írtam, hogy Burgundiáról elsőre mindenkinek a pinot noir vörösbor jut eszébe. Pedig mondhattam volna a mustárt is. Igaz, azt inkább Burgundia fővárosához, Dijonhoz kapcsoljuk. De miért éppen Dijon?... Tovább »