Annyira szépen mosolygott a mazsolás csiga azon a vasárnap reggelen a strasbourgi pékség pultján, hogy végül őt választottuk a csodálatos péksütemények és kalácsok közül. Valójában ugyanabból hajtogatott kelt tésztából készül, mint a croissant, csak más a tölteléke és csiga formára van feltekerve. Lássuk a receptet – az eredetit. Ha valakinek nincs ideje, vagy türelme a hajtogatott tésztára, jobb híján bolti leveles tésztából is elkészítheti.
Mazsolás csiga – Pains au raisins
36 db csigához
Hozzávalók:
A tésztához
- 1 kg liszt (B55)
- 25 g só
- 120 g porcukor
- 60 g friss élesztő
- 200 g vaj
- 480 g langyos tej
- 500 g vaj a hajtogatáshoz (250 + 250 g)
A cukrászkrémhez
- 500 ml tej
- 6 tojássárgája
- 125 g de porcukor
- 45 g vaníliás pudingpor
- 65 g vaj
- 1 vaníliarúd
- 5 cl barna rum
A töltelékhez
- 125 g mazsola
A tetejére
- 1 tojássárgája
- 10 cl cukorszirup
Elkészítés:
Készítsünk elő minden hozzávalót a tésztához.
Tegyük a lisztet keverőtálba, és morzsoljuk rá a tál egyik oldalánál az élesztőt.
A tál másik oldalánál tegyük bele a sót és a porcukrot. Az élesztő ne találkozzon közvetlenül a sóval és a cukorral.
Adjuk hozzá a kb. 30 fokos, langyos tejet és a szobahőmérsékletű vajat.
Keverjük össze tésztát, és dagasszuk 10 percig. Ha robotgépben készítjük, közepes erősséggel verjük 10 percen át.
A dagasztás után a tésztát osszuk két részre, és formázzunk belőle cipókat. Ezeket külön tálban, letakarva tegyük meleg (25-30 fokos) helyre 45 percre.
Ha duplájára kelt a tészta, megint osszuk két részre, és formázzuk cipó alakúra. A cipókat takarjuk le fóliával, és tegyük őket 45 percre a mélyhűtőbe. Az első 20 perc után fordítsuk meg a tésztát, és tegyük vissza még 25 percre.
Ezután vegyük ki a hűtőből a cipókat, szedjük le róluk a fóliát és sodrófával ütögetve nyújtsuk ki őket hosszában, téglalap alakúra.
Az egyik 25 dekás hideg vajtömbünket vágjuk félbe, és a két darabot külön-külön ütögessük szét két tészta harmadának a méretére. Ezután helyezzük a vajdarabokat a tésztalapok középső részére úgy, hogy a két oldalt kimaradó tészta akkora legyen, mint a vaj. A baloldali tészta darabot hajtsuk a vajra, annak a közepéig fog érni. A másik oldalt is hajtsuk rá, majd az egészet hagyjuk félbe. A hajtogatott tésztákat letakarva, tegyük hidegre 30 percre.
Az idő leteltével vegyük ki a tésztákat, ütögetve nyújtsuk ki hosszában ismét, és a másik darab hideg vajjal ismételjük meg a hajtogatást. Ezután ismét tegyük 30 percre hidegre tésztákat.
(A hajtogatáshoz részletes, képes segítség ITT.)
Közben készítsük el a tölteléket.
Langyos vízbe áztassuk be a mazsolát.
A tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a vajat kettéhasított vaníliarudat, a porcukor felét, és forraljuk fel.
A tojássárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a maradék porcukrot. Keverjük fehéredésig. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, és keverjük el csomómentesre. Amikor a tej forrni kezd, és a vaj is már teljesen felolvadt benne, habverővel folyamatosan kevergetve apránként csorgassuk bele a tojásos keverékbe.
Tegyük vissza a lábast a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet. Muszáj folyamatosan kevergetni, hogy ne égjen le.
Ha készen van, adjuk hozzá a rumot is. A krémet egy tálban tegyük hidegre.
Szűrjük le a mazsolát.
Ha kihűlt a krém, verjük fel habverővel egy kicsit majd adjuk hozzá a mazsolát. Óvatosan keverjük bele.
Amikor a tészták a második hajtogatás után is eleget pihentek, nyújtsuk ki őket 4 mm vastagságúra, körülbelül 40×60 cm-es téglalappá. Az alsó hosszabbik oldalát 2 cm szélesen kenjük be tojássárgájával. A maradék tészta felületen kenjük szét egyenletesen a mazsolás krém felét. Felülről kezdve tekerjük fel a tésztát, majd a tojásos részt simítsuk a tekercsre.
Ezután 2 centinként jelöljük be egy kis vágással a tésztatekercsek tetején a majdani szeleteket. Tegyük hidegre a tekercseket még 30 percre.
Ha letelt az idő, éles késsel vágjunk szép szeleteket a tekercsből.
Így készítsük el az összes tekercset.
Ha nem akarjuk az egészet most megsütni, ebben a fázisban lefagyaszthatjuk őket. Több hétig eláll.
A sütésre váró kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsire téve szobahőmérsékleten két órát pihentetjük.
A lefagyasztott csigákat a sütés előtti este vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk őket szobahőmérsékleten felengedni.
A sütés előtt még kenjük meg a csigák tetejét tojássárgájával, majd 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süssük aranyszínűre 15-20 perc alatt.
Ha megsültek, vegyük ki a sütőből, és még forrón kenjük meg a tetejüket sziruppal.
Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni őket.
Egy tejeskávéval csodálatos bűnbeesés!
Bonne appétit!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: