Igazi nagyfazekas, vasárnapi ebédnekvaló. Omlós marhahús, gazdag vörösboros, zöldséges szószban, nálunk krumplipürével.
Boeuf bourguignon. Nagyon komolyan hangzik, de egyáltalán nem bonyolult. A siker a húson és a boron, valamint a türelmünkön múlik.
Szerintem marhanyakból a legfinomabb (de más párolnivaló marhahús is lehet), a bor legyen valami testesebb fajta, ha nem is drága burgundi. A gyöngyhagyma helyett apróbb, negyedelt vöröshagyma is megteszi, előbbit nem mindenhol lehet beszetezni.
Az etedetinek mondott receptben a húst nem pácolják be előre, de nekem ez a változat volt szimpatikusabb, és be is vált. A páchoz szokás bouquet garni-t használni, ami fűszercsokrot jelent. Gombát és zellert sem minden recept ír.
Hozzávalók :
- 1kg marhahús
- 150g húsos, füstölt szalonna
- 150g gyöngyhagyma vagy 3 kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 350g apró csiperke gomba
- 150g zeller
- 6 dl száraz vörösbor
- 1dl marha-alaplé
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek konyak
- 2ek olaj
- 1ek vaj
- só, bors
A páchoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2-3 sárgarépa
- 2 babérlevél
- 1-2 szál kakukkfű
- 5 szem bors
- 1,5 dl bor
Elkészítés:
A megtisztított marhahúst kockákra vágjom. Érdemes előző este bepácolni. A páchoz mély tálba öntöm a bort, beleteszem a szeletekre vágott hagymát, a 3-4 cm darabokra vágott sárgarépát és a fűszereket.
Másnap egy magas falú, sütöbe tehető sepenyőben a vaj és az olaj keverékén megpirítom a kockára vágott szalonnát, majd a hagymát. Ezeket kiveszem az edényből.
A húst kiveszem a pácléből, leszárítom papírtörölközővel, és megszórom a liszttel. Ezután kisebb adagokban átpirítom a zsiradékon. Fontos, hogy tényleg mindenütt szép színt kapjanak a húskockák.
Ezután ráteszüka fokhagymát, a marinádot a zöldségekkel együtt, és 10 percig lefedve pároljuk.
Majd felöntjük a maradék borral, az alaplével és a konyakkal, hozzáadjuk a pirított szalonnát és hagymát, valamint a gombát (esetleg félbe vagy negyedbe), a zellert apró kockákra vágva és 2-3 szál petrezselyemzöldet.
Lefedjük, és 150C fokos (légkeverésen 130C) sütőben 2,5 órát pároljuk.
Tálalás előtt – ha kell – sózzuk, borsozzuk.
Én krumplipürével tálaltam, de főtt burgonyával, polentával is szokták.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Kommentek