Francia kaland

Burgundi marharagu a vasárnapi asztalra

Igazi nagyfazekas, vasárnapi ebédnekvaló. Omlós marhahús, gazdag  vörösboros, zöldséges szószban, nálunk krumplipürével.

Boeuf bourguignon. Nagyon komolyan hangzik, de egyáltalán nem bonyolult. A siker a húson és a boron, valamint a türelmünkön múlik. 

Szerintem marhanyakból a legfinomabb (de más párolnivaló marhahús is lehet), a bor legyen valami testesebb fajta, ha nem is drága burgundi. A gyöngyhagyma helyett apróbb, negyedelt vöröshagyma is megteszi, előbbit nem mindenhol lehet beszetezni. 

Az etedetinek mondott receptben a húst nem pácolják be előre, de nekem ez a változat volt szimpatikusabb, és be is vált. A páchoz szokás bouquet garni-t használni, ami fűszercsokrot jelent. Gombát és zellert sem minden recept ír. 

Hozzávalók :

  • 1kg marhahús 
  • 150g húsos, füstölt szalonna 
  • 150g gyöngyhagyma vagy 3 kisebb vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek liszt
  • 350g apró csiperke gomba
  • 150g zeller
  • 6 dl száraz vörösbor
  • 1dl marha-alaplé
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek konyak
  • 2ek olaj
  • 1ek vaj
  • só, bors

     A páchoz:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 1-2 szál kakukkfű
  • 5 szem bors
  • 1,5 dl bor

Elkészítés:

A megtisztított marhahúst kockákra vágjom. Érdemes előző este bepácolni. A páchoz mély tálba öntöm a bort, beleteszem a szeletekre vágott hagymát, a 3-4 cm darabokra vágott sárgarépát és a fűszereket. 

Másnap egy magas falú, sütöbe tehető sepenyőben a vaj és az olaj keverékén megpirítom a kockára vágott szalonnát, majd a hagymát. Ezeket kiveszem az edényből.

A húst kiveszem a pácléből, leszárítom papírtörölközővel, és megszórom a liszttel. Ezután kisebb adagokban átpirítom a zsiradékon. Fontos, hogy tényleg mindenütt szép színt kapjanak a húskockák.

Ezután ráteszüka fokhagymát, a marinádot a zöldségekkel együtt, és 10 percig lefedve pároljuk.

Majd felöntjük a maradék borral, az alaplével és a konyakkal, hozzáadjuk a pirított szalonnát és hagymát, valamint a gombát (esetleg félbe vagy negyedbe), a zellert apró kockákra vágva és 2-3 szál petrezselyemzöldet.

Lefedjük, és 150C fokos (légkeverésen 130C) sütőben 2,5 órát pároljuk.

Tálalás előtt – ha kell – sózzuk, borsozzuk.

Én krumplipürével tálaltam, de főtt burgonyával, polentával is szokták.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!