Francia kaland

Francia fánk farsangra: beignet

Tart még a farsangi szezon. És a farsang nem múlhat el fánk nélkül. A beignet nagyon hasonlít a mi szalagos farsangi fánkunkra. Csak nem szalagos, és gyakran párna alakúra szaggatják, ezért párnafánknak is nevezik.

Hozzávalók:

Beignet – a francia fánk

(kb. 25 db fánk jön ki ebből a tésztamennyiségből)

  • 700g finomliszt
  • 25g friss vagy 9g szárított élesztő
  • 4 tojás
  • 60g vaj
  • 120ml tej
  • 120ml víz
  • 10g só
  • 75g porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot.

2.Készíts egy mélyedést a liszt közepébe, öntsd bele a meglangyosított lisztet és morzsold/szórd bele az élesztőt.

3. Add hozzá a langyos vizet és a tojásokat is.

4. Egy fa spatulával gyorsan keverd össze.

5. Amikor kezd összeállni, kézzel gyúrd tovább, hogy homogén legyen.

6. Az olvasztott vajat kisebb adagonként add hozzá, mindig jól beledagasztva. Ha túl ragadós, adhatsz hozzá kevéske lisztet, de alapvetően ez egy ragadós tészta.

7. Addig dagaszd, amíg a tészta rugalmas és egynemű lesz.

8. Formázd labdává, és takard le folpack-kal vagy konyharuhával.

9. Meleg helyen 30 percig keleszd a duplájára. Egy éjszakára beteheted a hűtőbe.

10. Kelesztés után, illetve másnap gyengéden gyúrd át a tésztát, majd óvatosan nyújtsd ki 1 cm magasra.

11. Szúrj ki belőle kb. 6-7 cm átmérőjű köröket pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral, de vághatsz négyzeteket is, amíg a tészta el nem fogy. ha közben kicsit megkeményedik a leeső tészta, gyúrd kis labdává és hagyd állni 10 percet.

12. További 30 percig pihentesd a kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen.

13. Melegíts fritőzben vagy mélyebb lábasban 4 ujjnyi étolajat 190C fokosra. A hőfokot úgy ellenőrizheted, hogy beledobsz egy kis darab tésztát, és ha az rögtön feljön a tetejére, akkor elég meleg az olaj.

14. Egyszerre legfeljebb 2-3 fánkot tegyél az olajba, süsd mindkét oldalukat aranyszínűre, 1-1 percig. Szűrőkanálban csepegtesd le és tedd papírtörölközőre, hogy az felszívja a felesleges olajat.

A beignet New Orleans-ból is ismerős lehet, ahol kreol konyha finomságaként emlegetik. A francia bevándorlók vitték be a 18. században. 1986-ban Louisiana hivatalos fánkjává nevezték ki.

 

15. Megtöltheted lekvárral, Nutellával, gyümölccsel, krémmel – de egy biztos: a Beignet nem kerülhet asztalra sok-sok porcukor nélkül!

A fánk jól fagyasztható két sütőpapír között. Szobahőmérsékleten érdemes kiengedni fagyasztés előtt.

Jó étvágyat és vidám farsangozást kívánok hozzá!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!