Francia kaland

Francia mazsolás csiga – ha bűnbe akarsz esni

Annyira szépen mosolygott a mazsolás csiga azon a vasárnap  reggelen a strasbourgi pékség pultján,  hogy végül őt választottuk a csodálatos péksütemények és kalácsok közül.  Valójában ugyanabból hajtogatott kelt tésztából készül, mint a croissant, csak más a tölteléke és csiga formára van feltekerve.  Lássuk a receptet – az eredetit. Ha valakinek nincs ideje, vagy türelme a hajtogatott tésztára,  jobb híján bolti leveles tésztából is elkészítheti.

Mazsolás csiga – Pains au raisins

36 db csigához

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 kg liszt (B55)
  • 25 g só
  • 120 g porcukor
  • 60 g friss élesztő
  • 200 g vaj
  • 480 g langyos tej
  • 500 g vaj a hajtogatáshoz  (250 + 250 g)

A cukrászkrémhez

  • 500 ml tej
  • 6 tojássárgája
  • 125 g de porcukor
  • 45 g vaníliás pudingpor
  • 65 g vaj
  • vaníliarúd
  • 5 cl barna rum

A töltelékhez

  • 125 g mazsola

A tetejére

  • 1 tojássárgája
  • 10 cl cukorszirup

Elkészítés:

Készítsünk elő minden hozzávalót a tésztához.
Tegyük a lisztet keverőtálba, és morzsoljuk rá a tál egyik oldalánál  az élesztőt.
A tál másik oldalánál  tegyük bele a sót és a porcukrot. Az élesztő ne találkozzon közvetlenül a sóval és a cukorral.
Adjuk hozzá a kb. 30 fokos, langyos tejet és a szobahőmérsékletű vajat.
Keverjük össze tésztát, és dagasszuk 10 percig. Ha robotgépben készítjük, közepes erősséggel verjük 10 percen át.
A dagasztás után a tésztát osszuk két részre, és formázzunk belőle cipókat. Ezeket külön tálban, letakarva  tegyük meleg (25-30 fokos) helyre 45 percre.
Ha duplájára kelt a tészta, megint osszuk két részre, és formázzuk cipó alakúra. A cipókat takarjuk le fóliával, és tegyük őket 45 percre a mélyhűtőbe. Az első 20 perc után fordítsuk meg a tésztát, és tegyük vissza még 25 percre.
Ezután vegyük ki a hűtőből a cipókat, szedjük le róluk a fóliát és sodrófával ütögetve nyújtsuk ki őket hosszában, téglalap alakúra.
Az egyik 25 dekás hideg vajtömbünket vágjuk félbe, és a két darabot külön-külön ütögessük szét két tészta harmadának a méretére. Ezután helyezzük a vajdarabokat a tésztalapok középső részére úgy, hogy a két oldalt kimaradó tészta akkora legyen, mint a vaj. A baloldali tészta darabot hajtsuk  a vajra, annak a közepéig fog érni.  A másik oldalt is hajtsuk rá, majd az egészet hagyjuk félbe. A hajtogatott tésztákat letakarva, tegyük hidegre 30 percre.
Az idő leteltével vegyük ki a tésztákat, ütögetve nyújtsuk ki hosszában ismét, és a másik darab hideg vajjal ismételjük meg a hajtogatást. Ezután ismét tegyük 30 percre hidegre tésztákat.

(A hajtogatáshoz részletes, képes segítség ITT.)

Közben készítsük el a tölteléket.
Langyos vízbe áztassuk be a mazsolát.
A tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a vajat kettéhasított vaníliarudat, a porcukor felét, és forraljuk fel.
A tojássárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a maradék porcukrot. Keverjük fehéredésig. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, és keverjük el csomómentesre. Amikor a tej forrni kezd, és a vaj is már teljesen felolvadt benne, habverővel folyamatosan kevergetve apránként csorgassuk bele a tojásos keverékbe.
Tegyük vissza a lábast a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet. Muszáj folyamatosan kevergetni, hogy ne égjen le.
Ha készen van, adjuk hozzá a rumot is. A krémet egy tálban tegyük hidegre.

Szűrjük le a mazsolát.
Ha kihűlt a krém, verjük fel habverővel egy kicsit majd adjuk hozzá a mazsolát. Óvatosan keverjük bele.

Amikor a tészták a második hajtogatás után is eleget pihentek, nyújtsuk ki őket 4 mm vastagságúra, körülbelül 40×60 cm-es téglalappá. Az alsó hosszabbik oldalát 2 cm szélesen kenjük be tojássárgájával. A maradék tészta felületen kenjük szét egyenletesen a mazsolás krém felét. Felülről kezdve tekerjük fel a tésztát, majd a tojásos részt simítsuk a tekercsre.

Ezután 2 centinként jelöljük be egy kis vágással a tésztatekercsek tetején a majdani szeleteket. Tegyük hidegre a tekercseket még 30 percre.

Ha letelt az idő, éles késsel vágjunk szép szeleteket a tekercsből.

Így készítsük el az összes tekercset.

Ha nem akarjuk az egészet most megsütni, ebben a fázisban lefagyaszthatjuk őket. Több hétig eláll.
A  sütésre váró kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsire téve szobahőmérsékleten két órát pihentetjük.
A lefagyasztott csigákat a sütés előtti este vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk őket szobahőmérsékleten felengedni.

A sütés előtt  még kenjük meg a csigák tetejét tojássárgájával, majd 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süssük aranyszínűre 15-20 perc alatt.
Ha megsültek, vegyük ki a sütőből, és még forrón kenjük meg a tetejüket sziruppal.
Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni őket.

Egy tejeskávéval csodálatos bűnbeesés!

Bonne appétit!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!