A szüret nem csak a szőlőszedésről, darálásról, préselésről, vagyis a munkáról szól. A szüret jó buli. A családdal, ritkán látott rokonokkal, barátokkal. És nem maradhat el a szüreti menü. Nálunk például a pogácsa, a bográcsban főtt vad- vagy marhapörkölt és a sütemények a legfontosabb asztalravalók. Ez tájanként, családonként is változik. Franciaországban a szüreti pite is gyakorta ott van az asztalon. Íme az egyik legjobb recept hozzá:
Hozzávalók egy négyszemélyes pitéhez:
- egy adag pitetészta: 200g liszt + 100g hideg, kockázott vaj, 1 tojássárgája, só, kevés hideg víz – ebből rugalmas tésztát gyúrok, és a töltelék elkészítéséig letakarva hűtőbe teszem.
- 50g vaj
- 100g füstölt bacon
- 4 paradicsom, hámozva, felkarikázva
- 3 hagyma, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 2 tojás, felverve
- 4 ek aprított petrezselyem
- 10 cl crème fraiche: nálam tejföl + tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverem a petrezselymet és a fokhagymát.
- Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, és aranysárgára pirítom rajta a hagymát. Hozzáadom a felkockázott bacont.
- A pitetésztával kibélelek egy piteformát. Rátöltöm a hagyma-bacon keveréket.
- Megszórom a petrezselyem-fokhagyma keverékkel, és kirakom a paradicsomkarikákkal.
- Beteszem a 210 C fokos sütőbe 15 percre.
- Összekeverem a tojásokat a tejföl + tejszín keverékkel, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval is.
- Kiveszem a sütőből a már 15 perce sülő pitét, ráöntöm a fűszeres tojást, és visszateszem még 15 percre.
A teljes adag energiatartalma 586 kcal.
A recept és a kép forrása ITT.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: