Született francia. Bársonyosan kékes-fekete, sötétzöld háttérrel. Gömbölyded forma, hamvas bőr. Megkívánja a törődést, különben nem mutatja meg magát teljes pompájában. Buja és üde, mégis elegáns. Nehezen öregszik, de minél idősebb, annál szebb, mélyebb és különlegesebb.
Igen, ő a Pinot, azaz a pinot noir szőlő és a belőle készülő bor.
A pinot noir Franciaország észak-keleti részéről származik, Burgundiában már nagyon régóta ismert. A római korban nemesítették egy vad fajtából, és azóta termesztik is. Elterjedt egész Európában. A középkorban története összefonódott a kolostorokéval, amelyek jelentősen hozzájárultak a burgundiai szőlő elterjesztéséhez és a szőlőtermesztés hírnevéhez.
Ez a szőlőfajta nagy genetikai változatosságot mutat, és minden falu féltékenyen őrzi saját pinot-ját. Előfordul, hogy más szőlőfajtákkal is keresztezik. Igen elterjedt a német befolyású területeken is (Németországban, Svájcban, Ausztriában, Elzászban, Romániában, Belgiumban stb.). A fiatal szőlőtermelő országokba (Ausztráliába, az USA-ba, Dél-Amerikába) is német kivándorlók által jutott el.
Franciaországban elsősorban északkeleten: Burgundiában – főleg Dijon és Lyon között, Elzászban, Champagne-ban és a Jura lejtőin termesztik. De megtalálható Loire mentén, sőt délebbre eső régiókban is a magasan fekvő hűvös völgyekben. .A legnagyobb borokat a burgundiai Côte d’Or területén adja.
És fordítva is igaz: minden komoly burgundi vörösbor pinot noirból készül.
A szeszélyes kékburgundi
Mégsem egyforma, természetesen minden burgundi pinot noir. Nagyon sok múlik a termőhelyen: a pinot a hűvösebb fekvést kedveli, kicsit melegebb vidéken már más, gyümölcsösebb jegyeket ad. A talaj is sokat számít: leginkább a meszes, illetve az agyagos mészkő (márga) talajt kedveli ez a borszőlőfajta, de máshol is megterem, más aromákat mutatva. Fontos, hogy túlsúlyban legyen a mészkő, de az agyag javítja a pinot noir bor mélységét.
A pinot noir korán rügyezik, és korán is érik, alig néhány nappal a legkorábbi saszla után.
Életerős, de nem kifejezetten bőtermő fajta. Érzékeny a tavaszi fagyokra, de másodlagos ügyei is viszonylag termékenyek. Termesztésében kifejezetten fontos a hozamkorlátozás, vagyis ritkítani kell a rügyeket ahhoz, hogy ne apró fürtöket hozzon.
Ahogy írtam a hűvös, de benapozott termőterületeket kedveli. Túl melegben idő előtt beérik, ami nem hagyja kibontakozni a minőségét. Ez a fajta átlagos savasság mellett képes koncentrálni a cukor tartalmat. Ha túlérik, az a savtartalom rovására megy.
Sajnos meglehetősen kényes szőlőfajta, érzékeny a penészedésre, a szürkepenészre, a rothadásra, gyakran támadják meg mezei kabócafélék.
A pinot noirt viszonylag könnyű felismerni piros csíkos vesszőiről. Fiatal levelei sárgák vagy világoszöldek, fiatal rügyei szőrösek. Az idősebb levelek sötétzöldek, 3 vagy 5 karélyosak. A levél fonákja enyhén szőrös. A bogyók kerekek vagy enyhén oválisak. A fürtök kicsik vagy nagyon kicsik, és tömörek. Mint a zárt tobozok. Fekete tobozok – innen ered a neve is: pinot: fenyő + noir: fekete. Magyarul kékburgundinak, kisburgundinak is nevezik.
A pinot noir őse egy tucat fajtának pl. a Chardonnay, az Aligoté, vagy a Gamay – amivel házasítani is szokták. Több mutációja létezik, így pl. a pinot gris és a pinot blanc. 43 jóváhagyott klónja van, pinot noir N jelzéssel.
Meghálája a törődést
A kényes pinot noirból nem könnyű jó bort készíteni, csak értő kezek között hozza ki magából, amit tud.
A pinot noir bora kitűnik jellegzetes cseresznyés aromájával, ami különféle változatban bukkan fel: piros cseresznye, fekete cseresznye, keserű, vagy akár vadcseresznye. A fiatal bor ízében, illatában más piros bogyós aromákat – eper, málna – is felfedezhetünk. Ahogy öregszik, a bor leheletnyi szilvás, vadállati, bőr-vagy földes jegyeket mutat.
Kedvező körülmények között a pinot noir kiemelkedő minőségű bort ad, amely hosszú évekig tartja komplex erőteljes, mégis finom, ugyanakkor intenzív és aromás jellegét. A palackban is még sokáig érik, fejlődik. Tannintartalma viszonylag alacsony.
A leve színtelen, héja adja meg a bor vörösét. Színe nem túl sötét, de hosszú időn keresztül megmarad.
A pinot noir N habzóbor (Crément de Bougogne) és pezsgő magas minőségű alap boraként is használatos.
Egy könnyű vacsora lezárásaképpen, néhány csodás francia sajt mellé tökéletes választás.
Forrás: vinedefrance-cepage; wikipédia, wikimedia
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: