Megvolt az idei szüret is. Van egy pici szőlőnk a Balaton felvidéken. Sok volt a szőlő az idén, lesz belőle egy kis bor, egy kis pálinka, és megtelt több láda is a gyönyörű csemegével.
De hogy is jön ez most ide, egy francia blogra.
Sajnos Burgundiában már nem voltam ott szüretkor. De ámulatba ejtettek a végeláthatatlan szőlősorok. Mintha minden csak szőlőültetvény volna: hullámzó, zöld tenger, amiben itt-ott úszik egy út-kígyó, egy kis temető, néhány házcsoport.
Burgundia fővárosból buszoztunk a burgundiai bor fővárosába. A Dijonból Beaune-ba tartó jó egy órás úton – néhány falu kivételével – ez a látvány tárul az utazó elé.
A sorok általában kifutnak egészen az útig, néhány ültetvényt alacsony kőkerítés határol. Ezeken át gyakran díszes kapuk vezetnek befelé, rajtuk a birtok nevével, címerével. Az egyik leghíresebb legnagyobb múltú ültetvény, a Clos de Vougeot a Beaune-i bormúzeumban is helyet kapott.
Sok szépség van Burgundiában – igyekszem ezeket is megmutatni majd – de kétségtelenül a régió a borról híres. A térség hagyományai, kultúrája jórészt a bor köré épült.
Az idén jó termést várnak, mennyiségben és minőségben egyaránt. Már július végén 46-48 millió hektóra saccolták a várható mennyiséget, ami 27%-kal több, mint tavaly. Igaz a 2017-es év a legkevesebb termést adta 1945 óta.
És az idei az egyik legkorábbi szüret, akárcsak itthon. (Mi sem szüreteltünk még sosem szeptember közepén.) Burgundiában, és például Champagne-ban is, a nagy melegek miatt a sokévi átlagnál legalább 7-10 nappal előbb indult a szüret.
Elsősorban a talaj, a szőlőfajta, az évi időjárás határozza meg a szüret kezdetét. Kiváló bor készítéséhez döntő fontosságú, hogy jól válassza meg a gazda az időpontot. Természetesen többféle technika segít ma már az ideális időpont meghatározásában, de a hagyományos vizsgálat nem maradhat el: a kóstolás. A tapasztalt gazda már ebből meg tudja állapítani elég cukor van-e a szőlőben, hogy megfelelő alkoholtartalma legyen majd a bornak.
Burgundiában egyébként a legtöbben ma is kézzel szüretelnek, bár vannak gazdaságok, ahol használnak gépeket. A szüret általában 10-15 napig tart. Kisebb csoportokat alakítanak a szüretelőkből, ahol a tapasztaltak segítik, tanítják az újoncokat. A fürtöket ugyanis gondosan válogatják, és csak az egészséges szemek kerülhetnek a darálóba, majd a présbe.
Legkorábban a Mâconnais-i crémant-hoz, a habzóborhoz szüreteltek, már augusztus végén, a fehér- és vörösborhoz Beaune és Nuits-Saint-Georges lejtőin pedig szeptember legelején. Burgundia két legfontosabb hagyományos szőlőfajtája egyébként a pinot noir és a chardonnay.
A Burgundiai Borok Szakmaközi Technológiai Központja folyamatosan vizsgálja a referenciaültetvények minőségét. A legfontosabb paraméterek: a cukortartalom, a savasság, a szerves savtartalom. Ezek alapján az idei termés nagyon jónak ígérkezik, különösen ami a vörösborokat illeti. A 2015-ös és a 2009-es nagy évjáratokhoz hasonlóra számítanak a gazdák.
Remélem, itthon is sikerül valami jót kihozni a termésből, még ha nem is burgundiai minőségben.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: