A gourmet Burgundiában meglehetősen egyedi karácsonyi menüt szolgálnak fel. Nem biztos, hogy elcserélném a halászlével és a töltött káposztával, de egyszer szívesen végigkóstolnám.
Az ajándékokat Burgundiában nem a Télapó vagy Karácsonyapó, hanem Januárapó (Père Janvier) teszi a gyerekek kikészített csizmácskáiba. A nyalánkságokat – csokoládét, kandírozott gyümölcsöket, diót – azonban nem ott találják, hanem a fatörzsben, amit botokkal ütögetnek, hogy kihulljanak belőle a finomságok. Utána a fatörzset meggyújtják és kiteszik a kapu elé, hogy ha arra jár a Szűz, megmelegedhessen mellette.
Mindezek után kezdetét veszi a lakoma. Nem füstölt lazac, libamáj kerül az asztalra, mint máshol, hanem petrezselymes csiga (escargots persillés), disznóbelsőségekből készült becsinált (fricassée de fressure) és buggyantott tojás mártásban (œufs en meurette).
A fricassée de fressure a karácsonyi disznóvágás hagyományához nyúlik vissza. A szívet, tüdőt, lépet és májat apró hagymákkal, szalonnával, fehér borral, burgonyával, kakukkfűvel és babérlevéllel főzik-sütik ünnepi egytálétellé.
Az ételek leírását és további fotókat ITT találtok.
Minden olvasómnak boldog, békés karácsonyt kívánok!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!