A pain d’épices szó szerint fűszeres kenyeret jelent, de az angolok gyömbéres kalácsnak is fordítják (gingerbread). Nekünk lehet mézeskalács-kenyér. És, hát van benne méz is, gyömbér is, meg még mindenféle jó. És egyet jelent a karácsony illatával.
Az etalon
A Mulot & Petitjean egy dijoni családi vállalkozás, amelyben generációról generációra száll a pain d’épice készítésének tudománya.
Barnabé Boittier 1805-ben kezdett pain d’épice-t gyártani és árulni Dijonban. 1912-ben költöztette gyárát a boulevard de l’Ouest 6. szám alá, ahol a mai napig működik. 191-ben neogótikus stílusban restaurálták az épületet. Az üzemet meg is lehet látogatni, ahol a finomság készítésének néhány titkát is megismerhetjük – nyilván nem az összeset.
A 220 éve alapított Maison Mulot & Petitjean kapta meg – először a gasztronómia területén – az Élő Örökség Vállalata címet Burgundiában.
Hagyományos receptet használnak, válogatott alapanyagokkal dolgoznak, szigorú minőségellenőrzés mellett, a csomagolásban és az ízesítésekben időről-időre újat hozva, az alapértékek és legfőbb ismertetőjegyek megtartásával.
Érdemes megnézni a honlapjukat is, remek képek vannak a régi és az új üzemről. Ha valaki Dijonba készül és egy jó pain d’épice boltot, esetleg programot keres és meglátogatná az üzemet, ezekről a lehetőségekről is ott tájékozódhat.
A Recept
A Francia Akadémiai Lexikon (Le Dictionnaire de l’Académie française,1694) szerint a legfőbb hozzávalói a rozsliszt, méz és fűszerek.
A pain d’épices tésztája eredetileg kovászos tészta volt élesztő nélkül. Egy fa teknőben, hűvös helyre tették egy hónapra. Ez alatt az idő alatt a mézes rozsliszt fermentálódott. A kész tésztát vekniformában sütötték meg. Ma már a tészta szódabikarbónával vagy a 19. században feltalált sütőporral készül. Mivel a hagyományos tésztát mézzel édesítik, a mézkereskedők is előszeretettel árulják.
A Mulot & Petitjean is kovászos tésztát használ a mai napig.
Az alaprecept – amit megosztok veletek – is nagyon finom, de lehet még dúsítani, izgalmasabbá tenni kandírozott citrushéjjal, szárított gyümölcsökkel, gyümölcszselével, lekvárral, csokidarabokkal, likőrrel, bármivel, amivel el tudjuk képzelni.
Hozzávalók:
Jó étvágyat és illatfürdőzést kívánok!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Francia kaland blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a Francia kaland bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!